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01 長岡工業高等専門学校研究紀要 >

 

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タイトル :米飯の老化と難消化性デンプン生成
別言語のタイトル :STARCH RETROGRADATION AND PRODUCTION OF RESISTANT STARCH IN COOKED RICE
著者 :菅原, 正義
公開者・出版者 :長岡工業高等専門学校
刊行年月 :2008-3
掲載誌名 :長岡工業高等専門学校研究紀要
巻 :44
号 :1
開始ページ :55
終了ページ :62
ISSN :0027-7568
抄録 :After rice cooking, retrogradation of starch in a cooked rice progresses quickly at under gelatinization temperature. Cold rice (aging rice) is tasteless, firm and digested slowly. My aim in this report is explained the relationship between cold rice tasteless and indexes of starch retrogradation. Starch gelatinization degree, starch whiteness index and resistant starch content that were indexes of starch retrogradation did not change remarkably of cold and aging rice that were very firm and bad eating quality by the sensory test. In spite of low resistant starch content of aging rice, the cecal content short chain fatty acids and starch content of rat fed aging rice powder were higher than that of rat fed fresh and warm rice powder.
キーワード :cooked rice
starch retrogradation
aging
resistant starch
資料種別 :Departmental Bulletin Paper
言語 :jpn
URI :http://hdl.handle.net/10623/13002
権利 :本文データは国立情報学研究所により電子化されたものである
出現コレクション:01 長岡工業高等専門学校研究紀要

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